FânFest Roșia Montană: 10 ani împreună pentru speranță și libertate

Asociația locanicilor din Roșia Montană, Alburnus Maior, mulțumește tuturor celor care i-au stat alături în cei zece ani de FânFest. Zecile de mii de participanți care au transformat an de an poienile satului într-o mare scenă au readus la viață valorile locului și au făcut din Roșia Montană locul de întâlnire al oamenilor liberi.

Așezarea cu trecut milenar a cunoscut de-a lungul timpului mai multe momente înfloritoare, fiecare dintre acestea lăsând în urma sa moștenire patrimoniul cultural de azi. Diversitatea culturală la care au contribuit români, maghiari, saşi, romi, italieni şi mulţi alţii dau Roșiei Montane, din zilele noastre, atmosfera de ‘oraș liber’. Cei ce știu să prețuiască această diversitate etnică și multiculturalitatea locului vor fi întotdeauna acasă. Din împletirea de culturi s-au născut spații precum Biserica Unitariană unde orga a răsunat din nou în cadrul Evenimentelor Speciale și unde ansamblul Flauto Dolce a cântat în toate graiurile ținuturilor carpatice.

Vechiul muzeu al mineritului a găzduit expoziția ”Roșia Montană. Memoria Obiectelor”  în care vizitatorul a fost invitat într-o călătorie imaginară, de-a lungul secolelor, printre obiectele uitate ale satului. Expoziția a creat o incursiune printre poveștile, amintirile, anecdotele și istoria celor care au conviețuit pașnic aici.

Spiritul liber al locului a fost încă o dată celebrat prin muzica găzduită de scena FânFest unde duo-ul Tavitian – Iordache a oferit un concert emoționant, amestec al tradiţiilor muzicale ale popoarelor din Balcani. Pe scenă au urcat și sZempöl Offchestra, ale căror instrumente s-au arcuit “într-unul dintre cele mai reușite concerte din viața orchestrei”, după cum chiar membrii săi au declarat. Le mulțumim tututor artiștilor care în cei 10 ani de FânFest au venit să cânte pro-bono pentru salvarea Roșiei Montane.

De 4 ani reunim, în cadrul Forumului Social de Activism, comunități și activiști din diverse țări, culturi și civilizații, sosiți de pe toate continentele, pentru a spune împreună răspicat că oamenii sunt mai importanți decât aurul sau profitul corporațiilor.

“Cu respect față de cei care i-au dat viață de-a lungul veacurilor, Roșia Montană va fi întotdeauna spațiul armoniei interetnice unde toleranța și respectul față de celălalt vor fi mereu în conștiința noastră, a locuitorilor de aici și a celor care au contribuit în ultimii cincisprezece ani la salvarea Roșiei Montane. Cei care aleg însă să incite la violență sau ură nu vor fi niciodată bineveniți la Roșia Montană căci aceștia i-ar distruge sufletul liber, întocmai cum companiile miniere i-ar periclita însăși existența. Cu acestea în gând privim cu încredere spre viitor, spre noi începuturi. Toți cei ce cred în aceste valori sunt chemați să reconstruim Roșia Montană. Roșieni și nu numai, toți cei ce prețuiți libertatea, misiunea noastră e departe de a se fi încheiat,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Mulțumirile noastre se îndreaptă spre cei peste 150 de voluntari care au contribuit la realizarea acestei ediții aniversare a festivalului. Fără munca și entuziasmul lor niciuna dintre activitățile, expozițiile, tururile turistice sau concertele din program nu ar fi existat. Vă mulțumim!

Locuitorii Roșiei Montane și echipa organizatorică FânFest.

Foto: Eugen David și Maria Kadoglou – Salvați Roșia Montană și Save Skouries. Foto credit: Dora Pop

#RMForum: Cea mai mare întâlnire a societății civile din România

Forumul Social Activist Roșia Montană revine și în acest an în atenția tuturor ca spațiul de stimulare a dezbaterilor, discuțiilor și punere în comun a instrumentelor de acțiune colectivă. Forumul aduce împreună o largă diversitate a ideilor și activiștilor din lumea întreagă fiind în mod special axat pe mișcări care luptă împotriva minelor toxice, în carieră deschisă. Forumul se desfășoară simultan cu ediția aniversară a FânFest, festivalul Campaniei Salvați Roșia Montană.

Invitații speciali ai acestei ediții vin din țări precum Columbia, Grecia, Germania, Franța și Peru. Luptele lor pentru dreptate socială și un mediu sănătos au inspirat milioane de oameni din lumea întreagă.

Îi vom avea alături pe Nancy Fuente și Juan Vargas din partea comunităților din Cajamarca, Peru, ce se opun planurilor de extindere a minei Yanacocha, una dintre cele mari exploatări de aur din lume. La sfârșitul anului 2014, peste 20% din suprafața statului Peru era concesionată companiilor miniere. Opoziția față de mineritul la suprafață a cunoscut cote dramatice, starea de urgență fiind declarată în repetate rânduri în urma ciocnirilor violente dintre localnici și poliție. În același timp, președintele Ollanta Humala continuă politica de susținere a companiilor miniere, în ciuda promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale pentru o reglementare crescută a industriei extractive. Mai mult, a fost aprobat un set de măsuri care slăbesc prevederile legale de mediu și criminalizează protestele. Mișcarea împotriva minei Yanacocha și mai nou împotriva proiectului Conga a dus în atenția tuturor presiunile pe care compania minieră Newmont le pune asupra familiei Maximei Acuna pentru a-și ceda proprietatea sau poveștile înfiorătoare ale Părintelui Marco și aliațiilor săi, unii dintre ei torturați sau uciși. În cadrul festivalului va putea fi vizionat și documentarul Devil Operation care descrie aceste grele încercări pentru opoziția locală, proiecție ce va fi urmată de o sesiune de întrebări cu invitații din Peru.

Ricardo Abdahllah va expune principala amenințare asupra pădurii amazoniene din Columbia – mineritul. Invitatul prezintă povestea a două comunități din Columbia, din ultimii cinci ani, care au reușit să forțeze retragerea unor companii miniere multinaționale prin referendum. Amazonul este considerat a fi foarte bogat inclusiv în resurse minerale. Ca urmare, guvernele acordă adesea stimulente fiscale pentru proiecte industriale la scară largă, cu scopul de a stimula dezvoltarea, în detrimentul comunităților locale.

Din Grecia, Maria Kadoglou de la Hellenic Mining Watch va prezenta acțiunile comunităților din Halkidiki împotriva proiectului minier Skouries. Locuitorii din peninsulă se împotrivesc demarării proiectelor miniere deținute de Eldorado Gold, aceeași companie care are și proiecte în România la Certej, Băița Crăciunești, Deva-Muncel și Brad. Protestele celor din Halkidiki s-au amplificat în ultimii ani, până la ocuparea sediilor autorităţilor din localitate. Au urmat represalii, arestări şi intimidări ale forţelor de ordine, dar şi o intensificare a opoziţiei, proteste semnificative fiind organizate în capitala regională Salonic.

Collectif Stopmines 23 reunește lupta comunităților franceze împotriva proiectelor miniere aurifere din Creuse. Membri ai colectivului vor fi prezenți pentru a povesti despre modul cum se organizează pentru a spune un NU hotărât exploatării aurului. În 2012, guvernul din Franța a acordat noi permise de explorare a zăcămintelor aurifere ceea ce i-a nemulțumit pe numeroși locuitori ai regiunii franceze.

Johanna Finkle și Michael Reckordt de la Stop Mad Mining, din Germania, ne vor vorbi de consumul de minerale din zone de conflict în Europa în contextul Anului European pentru Dezvoltare. În 2013 UE a importat telefoane mobile, laptop-uri, circuite electronice și bijuterii de aur în valoare de 72,8 miliarde €. Toate aceste produse conțin minerale. De la cupru, wolfram, tantal sau aur, toate aceste minerale pot proveni din zone de conflict, finanțând grupări paramilitare. Dincolo de finanțarea directă a conflictelor, mineritul este o industrie poluantă, iar discuția despre cum putem reduce consumul în Europa devine una foarte importantă.

La FânFest vor participa și doi reprezentanți ai Inițiativei Cetățenești Europeane Independente STOP TTIP, Stephanie Roth și Karl Bar care vor prezenta riscurile semnării TTIP între UE și SUA. TTIP impune noi norme în majoritatea ariilor de interes public – de la sănătate, la agricultură, hrană și mediu. Dacă TTIP intră în vigoare posibilitatea de a renunța la acest acord impus este practic nulă iar consecințele sunt imposibil de estimat. Protecția mediului, a serviciilor publice de sănătate sau educație, integritatea statului de drept sunt primele care vor avea de suferit prin TTIP – guvernele pierzând libertatea de a da legi în interesul cetățenilor. Cazul Roșia Montană, prin arbitrajul declanșat de RMGC vara aceasta este emblematic și stabilește un precedent periculos de care corporațiile se vor folosi în viitor.

Alături de invitații internaționali enumerați mai sus, vă așteptăm la următoarele ateliere susținute de reprezentanți ai organizațiilor civice din România:

  1. Campanii și mișcări sociale

Sebeș fără formaldehidă | Radu Cernuta și Prima Natura

– Gazele de șist în România – Istoric al luptei în justiție | Oana Poenaru – Salvați Bucureștiul

Viitorul fără cărbune | Alin Tănase, Mihai Stoica, Alina Bogdan și Marina Barbălată – Bankwatch, 2Celsius și Greenpeace

– Pericolul de la Roșia Montană extins în toată Transilvania | Roxana Pencea și Tudor Brădățan – Mining Watch România

– Acapararea terenurilor agricole în România | Ramona Duminicioiu – Asociația Eco Ruralis

– Cum ne protejăm pădurile | Marina Barbalată, Octavian Berceanu, Alina Bogdan și Hans Hedrich

– Campanii, proteste și mișcări sociale de succes | Oana Băloi

Strategia Zero Deșeuri | Zero Waste România

– Drepturile Naturii |  Alexandra Postelnicu – Pachamama

  1. Noi începuturi

– Adoptă o casă la Roșia Montană | Ștefan Bâlici – ARA

– Super – rețeaua: grijă față de oameni, față de pământ, construcții naturale | Ina Curic, Sabin Mureșan – Semințe de fericire

Ecoturism la Roșia Montană | Bogdan Papuc –  Asociația de Ecoturism România

III. Abilități și instrumente pentru cetățeni activi

– Dedesubturile celor mai mari afaceri cu păduri – tehnici de investigație | Rise Project

Povești din Casa Jurnalistului | Oana Moisil și Matei Bărbulescu

– Societatea civilă în acțiune | Claudia Apostol și Tudor Bradățan, platforma de-clic

Cum ne gospodărim urbea? | Funky Citizens

– Jurnalism Comunitar pentru Solidaritate Socială – StReEt | Andra Camelia Cordoș și Andreea Firăstrăeru – GO Free

– Hărți și instrumente digitale pentru activiști | Alexandru Florin Badiță

– Semințele tradiționale – cum salvăm agrobiodiversitatea? | Paula Dragomir – Asociația Eco Ruralis și Ina Curic – Semințe de Fericire

– Troc ONG | Oana Mondoc

 

Pentru informații detaliate: Alina Banu, mobil: 0755.460120 și Roxana Pencea, mobil: 0723024300, email: contact@fanfest.ro

 

Ediție aniversară: 10 ani de FânFest!

27 iulie 2015 – Roșia Montană – Asociația Alburnus Maior împreună cu voluntarii Campaniei Salvați Roșia Montană au plăcerea de a vă invita la FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România. Vă așteptăm la Roșia Montană între 13-16 august cu o serie largă de evenimente, programul de anul acesta cuprinzând concerte live, expoziții, filme documentare, tururi ghidate și cea mai mare întrunire a activiștilor din România în cadrul forumului social de activism.

Ediția aniversară din vara aceasta sărbătorește 10 ani de festival, de solidaritate cu lupta localnicilor din Roșia Montană, neclintiți în calea celui mai mare proiect minier de extragere a aurului din Europa. Roșia Montană privește spre viitor, spre noi începuturi, un viitor care pune în valoare respectul față de natură și patrimoniu natural și spiritul civic născut aici.

În acest an, Muzica FânFest aduce împreună pe scena festivalului numeroși artiști atât de la noi, cât și din alte țări. Îi vom putea asculta pe Travka, Iordache, Harry Tavitian, Fine it’s Pink, Riddim Colony (HU), Crowd Control, Pietonu, Diamonds are Forever, Mere, Omu Gnom, Sang Conteste (FR), Nemesis (FR), grupul de percuție Bălașa și sZempol Offchestra. În zona de FânFest Lounge vor mixa: Blanilla, Chuck Borris, Deeproots, Dex, Digital Selekta, Dubase, High Kulture, Injektah, Irie Warriors, Levy, Low Freq, Madliquid, Mighty Boogie, Mike Vato, MRK, Musai Soundworks, Newgotti, PUIU, Tomma Alistar, UFE, Un Guru și ZO.

În cadrul Forumului Social de Activism se va face auzită vocea comunităților ce se opun proiectelor miniere din Columbia, Franța, Grecia și Peru. Invitații speciali veniți din aceste regiuni vor prezenta luptele ce au inspirat milioane de oameni din întreaga lume. Un subiect intens dezbătut în cadrul forumului va fi tratatul TTIP și mecanismul ISDS prin care companiile pot da în judecată state, așa cum a anunțat că va face și compania canadiană ce a încercat să distrugă Roșia Montană. Invitații la forum vor răspunde la întrebări și vor aduce lămuriri privind aceste proceduri netransparente ce pot priva bugetul unui stat de miliarde de dolari.

Toți invitații ce au luat parte la cele 10 ediții ale festivalului au făcut-o pro-bono, un motiv în plus să le mulțumim nu doar pentru participare, dar și pentru mesajul lor angajat social, sursă de inspirație și motivație. Peste 300 de muzicieni, 30 de autori, 20 de trupe de teatru, 60 de producători de filme, 1500 de voluntari, 40 000 de participanți și un deceniu de muncă voluntară ne-au arătat că implicarea civică are puterea să țină munții în loc.

Pentru mai multe informații: Tudor Brădățan – 0745.370.524, tudor@rosiamontana.ro

 

 

Voluntar la FânFest #10

300 de muzicieni, 34 de scriitori, 200 de actori și performeri, 60 producători sau regizori de film, 1500 de voluntari, 40000 de participanți într-un deceniu de muncă voluntară. Te invităm să fii și tu voluntar la a zecea ediție FânFest!
Completează și trimite formularul de mai jos până la data de 15 iulie 2015.

FânFest este un festival bazat în totalitate de voluntariat; organizatorii, artiștii, invitații – toți se implică probono, iar fondurile festivalului sunt limitate, fiind reprezentate în principal de donatii. De aceea:

» Nu vom putea deconta transportul voluntarilor la/de la RoșiaMontană.
» Voluntarii vor campa în tabăra amenajată în curtea unui localnic și sunt rugați să își aducă fiecare dintre ei cort, izopren și sac de dormit.
» Vom putea asigura 3 mese pe zi la cantina festivalului, meniul este vegetarian și este același pentru toată lumea (organizatori, voluntari, invitați).
» Accesul cu mașina nu se poate face până la camping, mașinile vor putea fi parcate la aprox. 1km depărtare. Accesul în camping este permis doar voluntarilor, organizatorilor și invitaților, nu și însoțitorilor acestora.

PROGRAM: voluntarii vor lucra 8 ore pe zi, dar va fi timp și de distracție, nici o grijă! Cei care prestează munci mai grele sau mai puțin plăcute (salubritate, curățenie etc.) vor lucra doar 5-6 ore pe zi.

Festivalul începe în data de 13 august (joi) și se terminăîn data de 16 august (duminică), însă toți voluntarii trebuie să ajungă cel târziu miercuri seara, 12 august, și vor pleca cel mai devreme duminică după amiaza, 16 august.

Nu în ultimul rând, toți voluntarii trebuie să aibă 18 ani împliniți înainte de data de 13 august 2015.

Te așteptăm cu drag să facem împreună FânFest #10!

Formular de înscriere

10 ani de FânFest

În acest an sărbătorim 10 ani de FânFest, 10 ani de muzică bună, activism, speranță și mobilizare. Suntem onorați să vă invităm să fiți alături de noi la cea mai importantă ediție de până acum, a 10-a, a Festivalului FânFest ce va avea loc între 13 și 16 august 2015.

Istoria de 9 ani a FânFest

Festivalul este organizat integral de către voluntari. Organizatorii, artiștii și invitații participă pro bono și participanții au acces GRATUIT la toate evenimentele FânFest.

În fiecare an FânFest a adus la Roșia Montană între 5000 și 15000 de oameni. FânFest se desfășoară în numeroase locații diferite de la pajiști înflorite, case și biserici de patrimoniu la parcuri și străduțe întortochiate.

În 9 ani FânFest a făcut posibile…

► sute de concerte, spectacole de teatru și dans

► zeci de ateliere de restaurare

► sute de jocuri pentru copii și adulți

► sute de proiecții de filme, expoziții și seri de poezie

► sute de dezbateri, prezentări, ateliere despre creativitate, activism, sustenabilitate

► mii de plimbări și tururi ghidate în Roșia Montană, una dintre cele mai vechi așezări din Transilvania

► sute de activități outdoor de la slack-line la parapantă

Cine suntem noi și ce am realizat?

► FânFest este organizat de Asociația Alburnus Maior prin munca localnicilor și a sutelor de voluntari din toată țara.
► FânFest a pornit una dintre cele mai mari și vibrante mișcări de mediu din Estul Europei.
► FânFest a transformat o mică comunitate din Munții Apuseni în destinația numărul 1 pentru iubitorii de artă și cultură, natură, patrimoniu și pentru cei care luptă pentru drepturile omului.
► FânFest este dovada că dezvoltarea alternativă mineritului este posibilă și poate ajuta o comunitate să înflorească și oamenii să prospere.
► FânFest este gazda celui mai mare Forum de Activism Social din România în cadrul căruia participanți din toată lumea învață, discută, creează strategii și planuri tactice pentru campanii care schimbă în bine lumea în care trăim.

► FânFest a inspirat o întreagă generație de artiști, academicieni, activiști și oameni din lumea înreagă care lucrează împreună pentru a proteja moștenirea culturală și naturală.

 

Mai multe detalii despre program vor fi disponibile în curând!

Vizitați pagina noastră web: www.fanfest.ro sau pagina de Facebook: http://www.facebook.com/FanFestRosiaMontana