cerculintregÎn acest an pentru prima dată la Roșia Montană vom avea un areal dedicat artelor care leagă comunități, organizat de cei de la proiectul Cercul Întreg din Cluj, care vor coordona o parte din activitățile ce se vor desfățura în acel areal.
În acest areal vom putea juca capoeira, vom avea cercuri de percuție, jamsession-uri comunitare cu o mică scenă, iar mai departe așteptăm propuneri de-ale voastre, dacă ați dori să organizați ceva ce intră în această tematică.
Cercul Întreg este un proiect inspirat puternic din cultura afrobraziliană, inițiat de Bogdan Octav Rakolcza și Adrian Tudoran Cimpoeșu în Cluj Napoca, care din 2009 explorează și răspândește conectarea prin muzică, dans și joc. Este primul proiect din România care predă în mod constant capoeira tradițională (capoeira Angola) în ideea și cu susținerea maestrului Lua Santana și percuție afrobraziliană și africană din perspectiva ei comunitară, și s-au remarcat încă din 2009 prin organizarea de jamsession-uri de muzică liber improvizată cu accent puternic pe comunicare și colaborare muzicală.

 

 
Activități în parte:

capoeiraIntroducere în capoeira – Capoeira e joacă cu lupta, e instinctul nostru agresiv transformat prin muzică colectivă în teatru primordial. Cercul de capoeira numit roda, care se creează când oamenii se așează în cerc și încep muzica, e un spațiu al libertății, dar, a libertății condiționate de prezența celuilalt, libertate constrânsă de o altă libertate. Și în acest spațiu de tensiune, fiecare alege cum vrea să-și facă jocul, cine vrea să fie.
Cercul Întreg s-a creat și și-a primit numele de la acest cerc fermecat al jocului de capoeira, iar la Roșia Montană vă invităm în fiecare dimineață să cunoaștem și să explorăm această artă de origine afrobraziliană, dar universală ca spirit. Vom cunoaște atât muzica cât și idei de bază ale mișcărilor, ale atacurilor și ale apărărilor, și vom ține rode deschise de joacă la sfârșitul fiecărui antrenament.
Responsabilii pentru antrenamente sunt Bogdan Octav și Adi de la Cercul Întreg elevi ai maestrului Lua Santana.

Introducere în percuție afrodescendentă cu Bogdan Octav

Dacă ar fi să punem percuției de descendență africană o etichetă, poate una dintre cele mai bune ar fi: comunitară. Prin natura ei, percuția africană se bazează pe interacțiune dinamică între diferite părți, care se completează între ele, iar în felul acesta trasează și un model interesant de societate: o societate care se bazează pe indivizi puternici, fiecare cu picioarele pe pământ, care se completează reciproc, creând împreună ceva, ce niciunul dintre indivizi nu ar putea de unul singur.
În aceste ateliere de introducere dorim să împărtășim niște baze ale percuției, lucuri simple care prin puterea comunității devin complexe.
Iar la acestea poate adăugăm câteva cântece, din Africa și din Brazilia.

Introducere în Horele moldovenești

Cum dănțuiau strămoșii noștrii când se strângeau?
Cum este atunci când ritmul este chiar comunitatea, și simți pe fiecare cum se mișcă?
Vă invităm în cântec de fluier, să cunoaștem diferite hore predominant din zona moldovei, și să salutăm pământul în bătaia picioarelor noastre.

Community Jam cu Cercul Întreg

În fiecare seară în arealul Community Arts vă invităm la un jamsession coordonat de cei de la Cercul Întreg. Ce e un jamsession, știm cu toții. Dar care sunt specificurile jamsessionurilor cu Cercul Întreg?
O dată am putea zice, conectarea. La drift, mult mai important decât solouri cu mare viteză, tehnică și excelența individuală, este capacitatea noastră de a ne conecta la întregul momentului specific. Să dai tot nu înseamnă să te epuizezi, înseamnă să te dăruiești integral muzicii care se creează, și să-ți iei rolul pe care simți că poți să ți-l iei. Indiferent că rolul acela constă într-o singură bătaie la djembe, o dată la zece secunde, ori într-un foc continuu de cuvinte.
Un alt specific este setup-ul. Drifturile cu Cercul Întreg combină baza ritmică din tradițiile percusive afrodescendente (percuție mandingue, percuție afrobraziliană), deci mai multe tobe diferite între ele, cu un setup electrificat de jamsession, deci și microfoane, boxe, mixer, și posibilitatea să legăm orice fel de instrument electrificat, cum ar fi bas, chitară electrică sau sintetizatoare.
Singurul lucru care s-a dovedit a fi foarte dificil de integrat în jamsessionuri comunitare sunt instrumente electronice care se bazează pe ritm intern (drummachines, grooveboxes, sequencere, etc.) deoarece aceste instrumente nu pot să se adapteze la fluctuațiile ritmice care se întâmplă în mod naturale într-un colectiv organic. Pe scurt, atunci când mașina dă ritmul, toți oamenii devin subordonați mașinii.
La Community Jam vă invităm să veniți cu: instrumentul vostru de suflet, poeziile ce le aveți în inimă, cântecele care vreți să le împărtășiți cu comunitatea, și nu uitați să aduceți: răbdarea de a și asculta, respectul de sine și de ceilalți, integritatea de a putea conduce atunci când e cazul și încrederea că noi toți suntem muzica, chiar și atunci când tăcem.
Iar de acolo până la magie este doar drumul până la Roșia Montană.
Dincolo de astea, dansul.

Program:

Atelier percuții – joi, vineri și sâmbătă între orele 17:00-19:00 La Redută

Capoeira – vineri și sâmbătă între orele 10:30-12:00, La Redută